Jeg skal til og igang med at lave hosebånd til min folkedanserdragt, og knne godt tænke mig at brikvæve dem, men jeg ved ikke hvordan man gør..... ved i det???
m.v.h. Maibrit
Printable View
Jeg skal til og igang med at lave hosebånd til min folkedanserdragt, og knne godt tænke mig at brikvæve dem, men jeg ved ikke hvordan man gør..... ved i det???
m.v.h. Maibrit
Ta ein titt innom denne bloggen: http://heleneh.sprayblogg.no/0308061...d.html#comment
hun er kjempeflink til å lage slike brikkevevde band.
Kanskje du kan spør ho om hjelp.
http://www.brikvaevning.dk/
Her finner du prisliste fra museumshåndverkerne hvor du kan få kjøpt lærehefte og brikker...
http://www.museumshandverkerne.no/Prisliste.pdf
Kære Magerskov - og undskyld min indblanding - men emnet brikvævning interesserer mig meget.
Men jeg ved, da jeg har kontaktet dansk folkedanserforenings dragtudvalg, fordi mange har fortalt mig, at der fandtes brikvævede hosebånd, og jeg blev derfor interesseret, idet jeg ellers ved, at brikvævningen forsvinder fra vor del af verden i 1600 - tallet. Det ville så være morsomt, om jeg kunne genfinde det via folkedanserdragter, men desværre. Der blev jeg skuffet, idet jeg fik at vide at der intet var fundet/intet overleveret med hensyn til brikvævede strømpebånd, de blev lavet med vævespjæld.
Men derfor kan du jo sagtens lave brikvævede bånd, og jeg kan anbefale dig at starte med Paulli Andersens bog Brikvævning, som stadig kan fås på biblioteket.
God arbejdslyst, er spænt på at se resultatet. Om du bruger en ikke for tyk strømpeuldgarn vil resultatet sikkert blive smukt, min ide er jo finere garn jo smukkere bånd((O))
Med venlig hilsen
Brikvæver
(v) til birkvæver
Må vi se noget af det du har lavet ?
Hundeuld spørger, om hun/I må se, hvad jeg laver, og selvfølgelig - ups må ikke lægge mit link ind her, men søg efter brikvævning - og I kan ikke undgå at finde den, idet jeg har taget domænenavnet brikvævning.
Mvh
brikvæver
Prøv lige at se denne lille vidio, her kan man se hvordan brikvævning laves, også er det en (D)dansker på 61 år der har lavet den woouuw
http://www.youtube.com/brikvaever
Jeg sidder og leger med tanken om at prøve at lave en brikvæv selv. Hvis man nu tager noget tykt, stift karton/pap og skærer/klipper det ud i passende firkanter, så må man kunne lave de 4 huller med en hultang.
Det kan være, at pappet fra en papkasse kan bruges. Jeg vil lige tænke lidt mere over det.
Strikkelene.
Det kan du godt. Men det er endnu bedre med det tykkere karton, man bruger til at lave æsker af. Det må jo heller ikke være for tykt, for så kan man jo ikke nå om brikkerne, når de skal drejes.
Måske en af "papirpigerne" kan fortælle hvad det rigtig hedder.
Strikke Marie
Jeg har lavet mine brikker af spillekort. Klippede dem kvadratiske og rundene hjørnerne og lavede huller med en hultang. (:)
De er forbavsende holdbare, så det er en løsning jeg kan anbefale .
Jeg sidder lige og kigger i et Panduro katalog, jeg har. Der har jeg fundet noget æske pap 1,5mm tykt. Det må kunne bruges. 1 ark koster 29,50 kr.. Så måske skulle jeg prøve at tage til Panduro i Storcentret på mandag. Jeg har vist nok en bog om brikvævning, så jeg kan fínde ud af, hvad jeg skal gøre med trenden. Jeg kan bare bruge alm. bomuldsgarn til trend og til at væve med. Det har jeg masser af.
Jeg tænker, at brikker på 8x8 cm eller 10x10 cm må være en passende størrelse. Er 3 - 4 brikker nok eller skal man have flere? Når jeg væver med dem, mener jeg, at brikkerne skal vende med siden til mig, ikke også? Men jeg må hellere få lavet dem først.
Jeg har lige fundet min gode, gamle "Børnenes Håndarbejdsbog" af Elise Green. Der står nok om både brikvævning og spjældvævning til, at jeg tror, jeg godt kan finde ud af det. Brikkerne behøver kun at være 7x7 cm.
Min er en gammel bog fra 1974 og forlaget hedder Politikens forlag. Måske kan du være heldig at finde den hos en antikvarboghandel (der jo også sælger brugte bøger, der ikke er antikvariske). Du skal bare se efter i afdelingen for håndarbejdsbøger. Selv om den nok mest er lavet til børn, kan voksne også godt bruge den. Man kan få mange gode ideer ved at kigge i den.
Jeg kan godt tage et billed af den, men jeg kan kun skanne billedet ind i min store computer, men den kan jeg ikke komme på internettet med i øjeblikket. Så det må desværre vente.
Måske er der et spøgsmål, jeg kan stille til computer eksperten her i Rokken. Det er vist en god ide.
man kan søge hos antikvariaterne og have ønsker liggende. Det var sådan jeg fandt min Kaffe Fasset bog.
www.antikvariat.net
((O))
Nu har jeg købt nogle pænt tykke stykker karton 36x51,5 cm og en anelse tykkere end det karton, der plejer at sidde bagpå skriveblokke. Der er 4 stk karton i en pakke og jeg købte den hos Panduro. Så kan jeg lave lige så mange brikker, jeg har lyst til at have. Hvad er bedst? Lige eller ulige antal brikker?
Jeg tror, at jeg kan lave 35 brikker ud af et stk. pap. Men jeg behøver ikke at bruge 35 brikker i første forsøg. Jeg vil nok bare væve noget ensfarvet - uden mønster, for at vænne mig til det. Så kan jeg lave mønstre senere. Jeg laver brikkerne 7x7cm store.
Jeg har lige fået en e-mail fra min vævelærer. Hun har fundet en dame, der vil komme i weekenden 6. og 7. september og undervise os i brik- og båndvævning. Det glæder jeg mig til. Så kan jeg måske gøre noget ved brikvævning.
Kan ikke finde ud af det med brikvævning *130* For flere år siden så det ud til der ville blive et kursus i det. Jeg meldte mig til og jeg købte brikkerne, men der var ikke nok tilmeldte, desværre (K)Håber det vil lykkes engang at få det lært.
Jeg har i hvertfald meget mod på at prøve. Man kan altid væve nogle små bælter, bånd og lignende ting.
Jeg har sat mig for, at jeg vil tage noget pap med og tegne en brik af. Så kan jeg lave mine egne brikker til brikvævning. Jeg har det pap, jeg købte engang før sommerferien hos Panduro. Og jeg har også en hultang. Så det kan jeg sagtens selv finde ud af. Jeg skal lige se, hvor store de skal være.
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Så er det i morgen og på søndag, at jeg skal til brik- og båndvævning mellem kl. 9 og 16. Jeg kører med en af mine vævekammerater (fra væveholdet, hvor jeg vævede plaiden), da hun har en bil og jeg ikke har anden transport mulighed.
Jeg skal nok huske dig, Enelvest! Du skal få hele beretningen og hvis jeg evt. får nogle papirer, som jeg så kan kopiere til dig. Så kan det være, at du kan lære det efter papirerne.
Håber du får et godt kursus Strikkelene og jeg vil glæder mig til en update ((O))
Tak min ven!
Bortset fra at jeg har været helt ved siden af mig selv på grund af, at jeg ikke kunne sove så meget i nat og er helt tappet for energi nu, så gik det nogenlunde godt. Jeg fik lavet trenden (på samme måde, som en alm. trend til anden vævning - bortset fra, at der skal en brik ind i hver omgang på trendbordet. Jeg fik sat mig til rette og begyndte at væve (med trenden siddende på samme måde, som når man skal knytte noget). Men da vi skulle have frokost (og jeg ikke vidste, at man skal binde brikkerne stramt sammen når man går fra vævningen), så faldt det hele på gulvet og blev et stort kludderværk. Efter frokost hjalp vores rare gæstelærer mig med at rede kludderværket ud og jeg fik vævet ca. 10 cm. (mange af de andre var langt foran mig). Så gik det ikke bedre end ca. 20 minuter i 16 (da vi skulle hjem), så knækkede den snor, jeg havde om livet, for at holde trenden med. Og gæt, hvad der skete!! Ja, det hele røg i gulvet igen og gik i kludderværk. Så måtte vi igen til at kludre det hele ud igen. Men nu ligger det pænt og ordnet og venter på, at jeg skal komme igen i morgen og væve videre.
Men jeg er helt tappet for energi. Har mest lyst til at kravle i seng og snork sove. Så jeg går nok tidligt i seng i aften.
Det var beretningen om mit første forsøg med brikvævning!
Vores instruktør (gæstelærer) havde forskellige ting med, hun har lavet med brikvævning. Bl.a. en instuktørstol, hvor hun havde vævet nylon snor sammen med kobbertråd (sådan noget, man bruger ved elektromagnetisme) i både ryg og sæde. 2 babyvugger (til at hænge ned fra loftet, hvor både selve vuggerne og snorene var brikvævede. Hun havde vævet kobbertråd ind i vuggerne, for at gøre dem stive, så de ikke bare "klaskede sammen" som en taske ville gøre og der var en fin, oval træramme for over på vuggerne, som så senere f.eks. kan bruges til et spejl. Ja, selv en spændende selskabstaske var brikvævet med kobbertråd. Hun havde forskellige prøver med (med mange forskellige mønstre) spændende bånd og tasker. Hun fik sat en af de andre damer igang med at væve et bånd med små får på. I kan tro, de var søde!
Nej hvor ærgeligt for dig med trenden og så to gange, hvor uheldig kan man være (105)Instruktøren burde havde sagt i skulle være opmærksom, når i lagde tingene fra jer. Hvordan skulle man ellers vide, at man kunne risikerer det hele røg på gulvet (x)
Forøvrigt nogle spændende ting instruktøren havde med til inspiration ((O))
Kan godt forstå du var drænet da du kom hjem, synes tit man er det, når man går på kursus.
*104*
Tak Enelvest!
I dag er jeg ikke nær så udkørt. Og det gik fint. Jeg klippede det over og bandt for det. Jeg vil så på et tidspunkt rede resten af trenden ud og bruge den igen. Jeg har sørget for, at brikkerne sidder ca. hvor de skal (vi kunne få lov til at købe 25 brikker af hende til 80 kr., så det gjorde jeg). Når denne Norges konkurrence er ovre, så vil jeg give mig tid til at øve mig på brikvævning. Vidste du, at man også kan tilføje trenden og nogle brikker til en alm. væv (f.eks. rammevæv) og væve et brikvævet "bånd" med ind i den anden vævning. F.eks. som pynt/bort på et viskestykke/bordløber etc.. Vores gæstelærer viste os det, som kantbort i den ene side på noget vævet på en af de store væve med mange tramper. Man drejer bare brikkerne for hver anden gang man tramper ned på væven, da det brikvævede fylder mere end det andet vævede.
Men ellers behøver man faktisk kun 2 skruetvinger til at lave trend på (hvis man ikke har et trendbord), en skruetvinge, dørhåndtag, bordben, rør (der sidder fast på væggen) eller lignende at binde trenden til i den ene ende (der vender væk fra personen, der væver). Den anden ende fastgøres i et bælte eller en snor om livet på væveren. Og så drejer man brikkerne (på en gang med begge hænder) enten imod sig selv eller væk fra sig selv.
Man kan også lave en slags sprang (mellemting mellem vævet og flettet) med vævebrikkerne.
En anden af damerne vævede får i dag og en prøvede at væve et bånd med små juletræer (med stjerne og det hele).
Men der går nok lidt tid, før jeg kan se, hvordan garnet skal vende i brikkerne. Så mine første forsøg med brikkerne på egen hånd bliver nok nogle lidt tilfældige mønstre.
Det lyder rigtig spændende med at kombinere væv med brikvæv. Har set det i en bog men aldrig i virkeligheden. Ærgeligt du bor så langt væk ellers kunne du jo lære mig hvordan de der brikker jeg har liggende, skulle bruges, tror endda jeg har en lille trend liggende fordi jeg på et tidspunkt ville prøve om jeg selv kunne finde ud af det, men det blev aldrig til noget *120* Det er ligesom lettere at finde ud af, når man har set hvordan det skal gøres.
Glæder mig til at høre nærmere om dine brikvævsbedrifter efter landskampen mod Norge *108*
Jeg skal nok øve mig temmelig meget, før jeg er 100% inde i teknikken. Jeg kunne ikke se, hvordan trendtrådene skulle sidde, for at sidde rigtigt. Min gæstelærer kunne lige sige, at den og den tråd skulle vende ind mod mig og de andre skulle vende væk fra mig. Men jeg skal nok prøve, om jeg kan finde en bog om det. Så kan det være, at jeg kan blive lidt klogere. Men det er helt sikkert noget, jeg vil prøve igen, da det faktisk var sjovt at sidde med. Vores gæstelærer, Hanne Søholt, fortalte, at hun sommetider tager brikkerne med, når hun rejser i udlandet og specielt i østen, er de meget interesserede når hun væver med dem. Det kender de ikke til!!! Og hun fortalte om nogle nomademænd i Nordafrika, der fik et brikvævet bånd forærende. De ville gerne prøve at lave noget lignende. Men da de ikke kunne brikvæve, så broderede de nogle lignenede bånd.
Ja, f.eks. som kantbort eller midterbort på viskestykker, bordløbere, plaider osv. vævet på en skaftevæv med nogle få brikker (nok mindst 4) til at lave pynteborten med.
Hvad er det for en brikvævnigs side, du har været inde på, Barkentin? Jeg har ingen hjemmeside.
Jeg interesserer mig for jernalderens dragter og skal - sammen med 5 andre kvinder - igang med at rekonstruere de fire bedst bevare dragter fra den tid dvs. omkring år 1-200.
Til mandsdragten hører en kappe på 2,36 x 1,68 m. Den er vævet i to blå og en naturfarvet lys farve med brikvævede kanter, på to af siderne er der brugt 170 (!) brikker.
På Hørvævsmuseet på Fyn hænger en kappe lavet i samme teknik som den store jernalderkappe.
Dette blot en kommentar til jeres tanker om at kombinere vævning og brikvævning.
Irene har tidligere skrevet på denne side, men hun skriver selvfølgelig ikke, at hun har de absolut bedste brikvævningskurser, men det har hun.
Det næste foregår en weekend i november 2008 og her kan nybegyndere være med.
Jeg har forsøgt mig med den metode hvor man i et bælte om livet fastspænder trenden - glem det - man får ondt i både skuldre og ryg. Og der bliver let uorden i det hele når man forlader det.
Løsningen er et vævebræt, som der er opskrift på på Irenes side, brikvaevning.dk. Det er genialt fordi man hele tiden har styr på både trend og brikker, også når man forlader det.
Her er også mønstre og en masse gode råd og links.
vh
Tove L
Jeg er lige begyndt at brikvæve og har fået min mand til at bikse et vævebræt sammen af en hylde og en hyldeknægt - det fungerer helt perfekt, senere håber jeg på at få lavet et lidt pænere :)
Jeg kan anbefale Candace Crocketts bog "Card Weaving" (jeg ved ikke om den er oversat). Jeg nåede ikke at komme med på Irene Lyngs kursus i november og måtte lære det selv. Jeg er stadig på prøve/øve stadiet, men regner med at gå over til andre mønstre snart.
Lidt i tråd med det: hvor finder man vævegarn/kamgarn i Køgeområdet, er der nogen der har et foreslag? Eller er man nødt til at ty til Internettet? Og er der evt. et sted hvor det ikke koster en mindre formue?
:)
Mvh.
Christel
Nå jeg satser.. selvom indlæggende er fra 2008
Synes da lige jeg vil smide billeder af min opretstående vikingevæv som jeg selv har savet høvlet og boret samt nybegynder brikvævning og billedvævning på min homemade væv..Vil lige anbefale "Please weave a Message" af Linda Hendrickson ..
Hilsen Heddimor
Flotte ting du har lavet ...smart væv og så hjemmelavet ...((O))
Tak tak. (50). ja det giver en dejlig tilfredsstillelse når man selv laver tingene((O))
Hilsen Heddimor
Sikke nogle flotte ting, du har lavet, Heddimor! Det er en spændede billedvæv, du har fået lavet dig! Mon man kunne lave sådan én af en gammel vinduesramme eller noget lignende?
Så langt er jeg ikke endnu. Fik ikke øvet mig sidste år. Men når jeg får tid, så skal jeg rigtig sidde og lave "kludder" med mine vævebrikker.
Hvis I kan få fat i "Børnenes Håndarbejdsbog" skrevet af Elise Green (Politikens forlag). Min er fra 1974 og jeg ved ikke om den findes i nyere oplag. Der er brikvævning meget udførligt beskrevet. Det var fra den jeg sendte til dig, Enelvest.
Det er også den, jeg vil støtte mig til indtil jeg har fået sat mig godt ind i det.
Jeg havde helt glemt, at jeg lovede at lægge et billed af den bog ind her. Nu har jeg fotograferet den og her er den:
Vedhæftet fil 37826
Vedhæftet fil 37827
Det kan du sagtens.. ((O))eller 4 stk snoede krummet træ som ramme.. Det vil se super dekorativt ud på væggen
Hilsen Heddimor
Jeg har en væveramme 50x70cm., som jeg har købt hos Skytten.dk engang. Den vil jeg væve på, når jeg får tid. Men jeg tager det vævede af bagefter, så jeg kan bruge rammen igen. Men jeg kunne godt få lyst til at væve noget, der er større end 50 x 70 cm.
Så burde du tage en tur i skoven eller stranden..(så kan du samtidig samle ind tl julepynt(H) hvis de muligheder er der for dig) find 4 specielle Grene/pinde..til de mål du nu kunne tænke dig..der ligger som regl en del på jorden..man må ikke brække grene af på træerne uden at have fået tilladelse..ved stranden er tit grene som er vasket rigtig flotte af havet.. så er det bare at billedvæve derudaf..efter du har fået samlet de 4 sider med søm eller omviklet med evt bast...billede og smuk ramme i et ..violá
Vil i gerne se mine spæde forsøg på brikvævning?? .... jeg har osse en hjemmelavet væv - den er blevet døbt "surfboard-loom" af mine facebook vævere ... :D Vedhæftet fil 82360Vedhæftet fil 82361Vedhæftet fil 82362 ps det er ikke mig der sidder ved den, men en bekendt der gerne ville prøve det .
Fik selv et kursus hos Ulla Gerner Lund for et års tid siden. Til at øve har jeg brugt både hæklegarn nr.5 merceriseret bomuld, bomuld fra Brugsen, akrylgarn/strømpegarn osse fra Brugsen. Billederne her er en akrylgarn fra Rema1000 købt for ganske nylig. Jeg har en masse kamgarn stående i 25/2 som skal afprøves og ellers har jeg brugt hørgarn 16/2. Brikkerne købes på Tabletweaving.dk de er i plastic. men man kan osse lave dem selv af gamle spillekort. mit "gear" består iøvrigt af 4 små skruetvinger til trendopsætning og et falseben til at "slå" vævningen sammen med. en vægt på 1kg og en på 2 kg og et par grillspyd samt 4 malerpinde.
Vedhæftet fil 82366
Det kan faktisk gøres endnu simplere.
Bøger: Marijke van Epen, Mervi Pasanen, Paulli Andersen og diverse online materialer fra Ulla Gerner Lund, Irene Lyng Louise Ström og Torben Dibber.
NEJ-Nej jeg lokker ikke - men prøv det alligevel, det er sjovt og hyggeligt at brikvæve.
Det er bare vildt det der og TAK fordi du vil dele med os.