-
1 vedhæftning(er)
Sønderjydske fedtkager
I mit Sønderjydske barndomshjem var der nogle småkage der bare skulle bages hvert år til jul.
Efter jeg er flyttet til Nordjylland skal jeg i hvert fald bage fedtkager.
Jeg har haft dem med på arbejdet, i de var meget begejstrede for dem, selv de aldrig havde smagt sådan nogle kager før.
Opskriften siger at der bliver 75 ud af en portion, der bliver altså kun det halve, også selv om de ikke er så store som mine. Jeg deler dejen i to og kommer kakao i den ene. Opskriften siger også at der skal trilles pølser, det er helt umulig, og unødvendig, når de alligevel skal trilles til kugler.
OPSKRIFT længere nede i indlæggene
God fornøjelse.
-
hundeuld
UHM de er herlige, jeg elsker de kager, stik lige en i gennem skærmen, du ved dem der ikke feder.....
-
nette stormlund
Ja!
Dem er jeg også vild med - særligt når de har ligget lidt, og er helt bløde udenpå, og knasende indeni
Jeg havde en kæreste for en del år siden, hvis mor bagte enorme mængder hver jul, og delte ud til alle der ville have. Og det var mange - også mig
-
olivia
ja........det er lækkerier...
jeg plejer også at bage....indtil min mor døde...
for jeg glemte altid opskriften...
den gode uden hjortetaksalt og bagepulver...
min sjællandske svoger nægtete at putte sådan en klump fedt i munden...
min egen mand er heller ikke begejstret, så nu køber jeg en gang imellem, og bliver skuffet hver gang....
-
Sørig
Jamen se, sjællænderne vil også være med, jeg troede ikke fedtkagerne var kendte SÅ langt væk, de nordjyder jeg har mødt kender dem ikke. Min mand kan også godt lide dem.
Hvad kommer du så i istedet for? nåe ja, det kan du jo ikke huske Olivia.
-
dorit
Dem kan jeg også bruge !!!
og de mine er nu ikke så pivet selv når det kommer til kager...men det kan jo väre for at de sönderjyske aner er stärke her i huset (min bedstemor kom fra Sönderjylland.)
/dorit
-
olivia
Hvad kommer du så i istedet for? nåe ja, det kan du jo ikke huske.
ingenting...jo det kan jeg godt huske....
det holdt min mor meget på...
men de krakelerer bedre med hjortetaksalt,
og bliver lidt tørere....
det er målforholdene jeg ikke husker...
og alligevel husker jeg at det nærmest var pund til pund e.lgn. ikke...
der var kun fedt/sukker/mel i.
jeg har den sønderjyske bog med egnsretter...
der er der yderligere margarine/vanille/hj.tak/
er din også sådan ?
apropos gamle opskrifter, så fik jeg noget hos min mormor som hun kaldte Klumpedue....jeg elskede det, men ingen har kunnet sige mig hvordan det egentlig blev lavet... (hun var ikke sønderjyde...)
nu har jeg fundet ud af det...
det er Rismelsboller (rest rismelsgrød), serveret med røget flæsketerninger og sirup...mums
-
dorit
Jeg syntes at det går i det sönderjyske nu....så vil da lige vise jer hvad der hänger på min väg...og dem er jeg glad ved.
...De sönderjyske piger...nämlig !!!
/Dorit
-
Sørig
Der er vanille og hjortetaksalt i, men ingen magarine. 125 gr fedt. 175 gr sukker og 225 gr mel.
-
Dorthe
Wouuu Hundeuld - jeg troede de begge fedede .... er det de lyse eller dem med cacao der ikke feder ???
Efter 12 år er jeg som nordjyde nu ved at vænne mig til dem (fedtkagerne altså)i starten var det IKKE noget for mig - nej tak .. så heller konfektkage eller brunkager mm. Men man er vel - "egns- og landsdelsskadet" som bagerdatter.
Men klejnerne dem får jeg aldrig til at blive så gode som min fars (ØV)
Men pebbernødder har vi i familien taget en hel ny opskrift til os - der er en anden families "familieopskrift" - det er fordi de minder mig om de små kræmmerhuse vi fik med fløde og syltetøj som barn - Nå ... tror jeg skal have en rugbrødsmad .. savler helt over alle disse lækkerier !